"Gama Işını Uygulamalarının Naturel İç Fındıkta Depolama Kalitesine Etkileri" Projesi Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Sanayi Tezleri Programı (SANTEZ) çerçevesinde Ordu Üniversitesi(ODÜ) ile Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanan, “Gama Işını Uygulamalarının Naturel İç Fındıkta Depolama Kalitesine Etkileri” projesi kabul gördü.

Ordu Üniversitesi ile Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin proje ortaklığında 1 Ekim tarihinde başlayacak projenin tanıtım toplantısını proje yürütücüsü Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki BOSTAN ile Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş yönetim kurulu başkanı Dursun Oğuz GÜRSOY Ziraat Fakültesi Çotanak Seminer Salonu’nda gerçekleştirdi.

Tanıtım toplantısında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. BOSTAN, “Üniversitemiz bir proje ile daha bir ilke daha imza atmış oldu. Fındık, önemli ihraç ürünlerimizden bir tanesidir. Bunun tekeli hiç zaman bizim garantimizde değildi. Fındık için yapılan her proje bizim için önemlidir. Bu proje fındığın raf ömrünü uzatacaktır. Bu projenin toplam bedeli 75.971.08 TL’dir. Bu bedelin yüzde 75’ini bakanlığımız, yüzde 25’inide Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. karşılayacaktır ”dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki BOSTAN, konuşmasının devamında “Işınlamanın özellikle son zamanlarda birçok gıda ve tarımsal ürünün ticaretinde ortaya çıkabilecek problemlere karşın etkin olarak kullanılabilecek bir yöntem olarak görülmektedir. Her yıl ortalama 550-600 bin ton kabuklu fındığın üretildiği ve 200-250 bin ton iç fındığın ihracatının yapıldığı ülkemizde fındığın en iyi şekilde piyasaya sunulması ve hasat sonrasında da kalitesinin korunması en büyük üretici ülke olmamız açısında önemli bir konudur. Hasat sonrası ürünün korunması için farklı bir yöntem olan gama ışınının paketlenmiş bir ürüne uygulanabiliyor olması, ürün ile direkt temas etmemesi ürünü radyoaktif hale getirmesi ve ürün üzerinde kalıntı bırakmaması gibi özelliklerinden dolayı alternatif bir yöntem olarak görülmektedir” dedi.

Dursun Oğuz Gürsoy ise, “Toplumsal refahın gelişimi bilimsel ve teknolojik çalışmaların etkin bir şekilde bu çalışmalardan yararlanmaktan geçiyor. Bugün dünyada kalkınmış olan bir çok ülkede üniversiteler sanayinin teknoloji ihtiyacına cevap verirken, sanayi sektörü de üniversitelere pratik uygulama imkanı sunuyor. Bu karşılıklı işbirliği sanayinin teknolojik ve kalite sorunlarının çözümüne yardım ederken Ülkenin de gelişimini hızlandırıyor. Uluslararası pazarda rekabet üstünlüğünün kurulması sanayicinin teknoloji üretebilme onu kullanma kabiliyetine bağlıdır. Fındık işleme tesisleri teknoloji kullanımı açısında rakip ülkelerden çok üstün olmasına rağmen tüketicilerin istekleri doğrultusunda ürün kalitesini iyileştirmek ve teknoloji ve bilgi paylaşımına ihtiyaç duymaktadır. Tüketici istekleri süratle değişmektedir. Bu noktada üniversite-sanayi işbirliği son derece önem kazanmaktadır. Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini ülkemiz gerçekleştirmektedir. Fındıklarımızın mikrobiyolojik ve depolama özelliklerinin artırılması konusu kalite anlamında hayati önem taşımaktadır. İlimizde bugün üniversite-sanayi işbirliğinin ilk örneğini görmekteyiz. “Gama ışını uygulanarak naturel iç fındıkta depolama kalitesine etkileri” projesi gayet önemlidir. Fındıkta çok fazla kalite sorunu vardır. Bugün Türk fındığı Avrupa’da marketlerde paketli ürün olarak çok az satılıyor. Bunun nedeni biz sanayicilerin mikrobiyolojik garanti veremememizden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu proje kapsamında yapılacak projenin neticesi sonucunda ulaşılacak sonuçlar garanti verebilecek hale getirecektir” diye konuştu.

ODU BASIN

 

Kayıt Tarihi 30.11.-0001 00:00:00