Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ tarafından yürütülen " Bazı Aromatik Bitkilerin Unlu Mamullerde Kullanımı" isimli AB projesi çerçevesinde, Londra'ya götürülen börekler çok ilgi gördü ve beğenildi. Özel menülerin oluşturulduğu ve yeni lezzetlerin kıyasıya yarıştığı "Speciality & Fine Food Fair 2010-London" fuarında bulunan binlerce katılımcı, Ordu'dan giden aromatik bitkili böreklerin tatlarına bakma fırsatı buldu.
 
Proje kapsamında fuara katılan ve numune olarak götürdükleri börekleri tattıran Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, katılımcıların börekleri beğendiklerine dair olumlu tepkiler verdiğini belirtirken, doldurmaları için verilen anketlerdeki sorulara aynı şekilde doyurucu cevaplar yazdıklarına değindi. Uzun çalışmalar sonucu hazırladıkları projenin sözleşmesini Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Ordu Üniversitesi adına imzalayarak Ağustos ayında hayata geçirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, konuyla ilgili şu görüşlere yer verdi. "Ülkemizde faydalarıyla bilinen bitkilerin yaklaşık 3000 adedinden gıda elde edilmekte veya gıda sanayinde değerlendirilmektedir. Ordu ili ve çevresinde yapılan çalışmalar sonucu literatürlerde yer alan bu bitkilerden yaklaşık 50 türün var olduğu ve üreticiler tarafından tabi ortamlarında yetiştirildiği belirlenmiştir. Ordu ili ve çevresinde aromatik bitkiler genelde doğal olarak yetişmekte ve sadece yöre halkı tarafından tüketilmektedir. Bitkilerin yetiştiriciliği için özel bir tarım tekniği uygulanmadığından bu özel bitkiler gün be gün azalmakta adeta yok olmaya terk edilmektedir. Bazı aromatik bitkilerin unlu mamullerde kullanımına yönelik bu projemiz eğitim, uygulama faaliyetleri ve üretilen materyallerin unlu mamullerde değerlendirilmesi üzerine şekillenecektir. Yürütücülüğünü yaptığımız projede; Ordu Ticaret ve Sanayi Odası proje ortağı, Ordu Ziraat Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'de projenin iştirakçileri olarak görev alacaklardır."
Projenin bir bütünlük içerisinde Ordu genelindeki kuruluşları kapsayacak şekilde tam bir ekip çalışması mantığı ile yürütüleceğini, bu bağlamda yönetim kadrosunun oluşturulduğunu ve hemen akabinde eğitim faaliyetlerinin başlayacağını belirten Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, "225.092,60 Euro bütçeli ve 12 ay sürecek olan proje ile üreticilerimiz hem bu bitkilerin yetiştirilmesi konusunda bilgi ve beceri sahibi olacaklar, hem de bu önemli bitkisel materyallerin unlu mamullerde profesyonelce işlenmesi sağlanarak ürünlerin ticari değerleri artırılacaktır. Proje kapsamında verilecek eğitimlerle üreticiler yetiştirilen ürünleri modern tarım teknikleriyle yetiştirmeyi ve bu ürünleri unlu mamuller sektöründe işlemeyi öğreneceklerdir.
AB tarafından kabul edilen "Bazı aromatik bitkilerin unlu mamullerde kullanımı" isimli projemiz bağlamında yapılan ön çalışmalar sonucu Ordu ve ilçelerinde tabii olarak veya yetiştiriciliği yapılan bazı aromatik bitkilerin unlu mamullerde değerlendirilmesi elde edilen lezzetleri yabancı ülke vatandaşlarının tatmasını istedik" dedi. Projenin uluslar arası görünürlüğünün sağlanması adına özel olarak hazırlanan ve fuar süresince "Speciality & Fine Food Fair 2010" fuar alanı içinde yer alan afiş aracılığı ile ülkemiz, Ordu ilimiz ve üniversitemizin tanıtımına da önemli ölçüde katkı sağlandı. Ordu'nun doğal lezzetlerinin tanıtıldığı fuar bünyesinde, düzenledikleri anket aracılığı ile katılımcıların düşüncelerine de başvuran Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan KARADENİZ ile Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, unlu mamullerle ilgili bir dizi temaslarda bulunduktan sonra yurda döndüler.
|